کلاس مجازی تفاوت های زیادی با کلاس های حضوری دارد. تدریس در کلاس های مجازی به مراتب سخت تر از کلاس های حضوری بوده و لازم است تدابیری برای آن اندیشیده شود. یکی از راه کارهای مهم برای دریافت بهترین نتیجه ممکن از برگزاری کلاس آنلاین، تعیین قوانین و مقررات برای دانش آموزان، معلمان و والدین است. همگی افراد شرکت کننده در کلاس ملزم به رعایت این قوانین خواهند بود. انجام این کار کلاس مجازی را به یک کلاس قانون مند تبدیل کرده و به کلاس نظم می بخشد. در ادامه مهم ترین قوانین کلاس مجازی برای معلمان را مطرح می کنیم.
انتخاب هوشمندانه نرم افزار کلاس مجازی
نرم افزاری که برای آموزش مجازی انتخاب می کنید باید داری یک سری ویژگی باشد:
- پایدار
- قابلیت نظارت
- قابل دسترسی
- سهولت استفاده
- قابلیت برقراری ارتباط
- دارای ابزارهای آموزشی مناسب
مکان مناسب و بدور از شلوغی را انتخاب کنید.
انتخاب فضای مناسب، آرام و بی سر و صدا به ویژه برای مدرسین بسیار حائز اهمیت است. زیرا دانش آموزان کلاس های مجازی از طریق صدا با مدرس ارتباط برقرار می کنند و اگر مدرس در مکانی شلوغ و پر سر وصدا باشد، صدای مدرس کیفیت و وضوح لازم را برای دانش آموزان نخواهد داشت.
از صحت عملکرد تجهیزات سخت افزاری کلاس مجازی اطمینان حاصل کنید.
دانش پذیران و به ویژه مدرسین قبل از شروع کلاس مجازی لازم است حتما تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری خود نظیر کامپیوتریا لپ تاپ، میکروفون، اتصال اینترنت و… را چک کرده و از صحت عملکرد آنها مطمئن شوند.
عدم تاخیر و نداشتن غیبت در جلسات کلاس
مدرسین معمولا نقش یک الگو را برای دانش پذیران ایفا می کنند. بنابراین رعایت یک سری نکات نظیر حضور به موقع در کلاس مجازی و نداشتن غیبت علاوه بر حفظ نظم و انضباط الگوی رفتاری مناسبی را به دانش پذیران انتقال می دهد.
جدول زمانی منعطفی را طراحی کنید.
شما می توانید یک جدول زمانی طراحی کنید و برنامه روزانه برای دانش آموزان تعیین کنید. به عنوان مثال می توانید آموزش های ویدیویی را در یک روز خاص ارسال کنید، یک روز را برای انجام تکالیف در نظر بگیرید. روزی را برای بحث و گفتگو معین کنید و … سعی کنید جدول زمانی را کاملا منعطف طراحی کنید.
لحنی جذاب و دلپذیر داشته باشید.
سعی کنید با لحنی صمیمانه، جذاب و دلپذیر با دانش آموزان صحبت کنید تا در طول کلاس احساس راحتی کنند. با ارسال تصاویر متحرک و ایموجی خود را شاد و سرزنده نشان دهید تا دانش آموزان بتوانند با شما ارتباط خوبی برقرار کنند.
با دانش آموزان گفتگو و مشارکت داشته باشید.
لازم است برای نزدیک تر شدن کلاس مجازی به کلاس واقعی با دانش آموزان روابط محکمی برقرار کرده و با آنها گفتگو و مشارکت داشته باشید. با دانش آموزان خود تبادل نظر داشته باشید و از آنها نظرسنجی کنید، سوال بپرسید، به آنها تمرین بدهید. اجازه دهید دانش آموزان نیز سوالات خود را مطرح کرده و با شما ارتباط برقرار کنند. با آنها ارتباط کلامی برقرار کنید. شنیدن صدای شما باعث می شود بازخورد کلاس جذاب تر و هدفمندتر شود. در ابتدای هر جلسه برنامه یادگیری آن جلسه را مطرح کنید.
در هر جلسه حضور و غیاب کنید.
با انجام حضور و غیاب به فراگیران بفهمانید حضور آنها در کلاس چه میزان اهمیت دارد. حتما در هر جلسه تایم مشخصی را برای حضور و غیاب دانش آموزان در نظر بگیرید.
به سوالات دانش آموزان در زمان مناسب پاسخ دهید.
در کلاس های مجازی سوالات و مشکلات متعددی برای دانش اموزان ممکن است به وجود آید که آنها را گیج و سردرگم می کند. سعی کنید زمانی را برای پاسخگویی به سوالات دانش آموزان در نظر بگیرید. با انجام این کار از میزان استرس و نگرانی آنها کاسته خواهد شد.
اجازه دهید دانش آموزان با یکدیگر گفتگو کنند.
در کلاس های حضوری دانش آموزان هر روز همدیگر را از نزدیک می دیدند و با هم وقت می گذراندند. روابط اجتماعی در رشد مهارت های ارتباطی کودکان بسیار ضروری است. تغییر ناگهانی فضای مدرسه به فضای مجازی برای کودکان تاثیرات مخربی را به همراه دارد. برای شباهت بیشتر فضای کلاس مجازی به کلاس واقعی لازم است اجازه دهید دانش آموزان با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و گفتگو کنند. از دانش آموزان بخواهید با یکدیگر در رابطه با موضوع کلاس به تبادل نظر بپردازند. از ابزار تالارهای گفتگو و انجمن ها در نرم افزار کلاس مجازی استفاده کنید.
از اتلاف وقت در کلاس بپرهیزید.
مدت زمان کلاس مجازی تایم طلایی است که در اختیار مدرسین قرار گرفته و باید نهایت استفاده را از این زمان داشته باشند. برای وقت خودتان و دانش اموزان ارزش قائل شوید و سعی کنید از انجام کارهای بیهوده در طول کلاس که منجر به از دست رفتن تایم کلاس می شود بپرهیزید. با والدین دانش آموزان همکاری داشته باشید. لازم است خانواده ها را درگیر فرآیند آموزش کنید. از خانواده ها بخواهید مکان مناسبی را برای یادگیری آنلاین فرزندانشان در نظر بگیرند. روند یادگیری شاگردان خود را از خانواده ها جویا شوید. با والدین در ایجاد انگیزه، نظارت و کمک رساندن به دانش آموزان همکاری کنید.
تایمی را برای استراحت و وقفه بین تدریس در نظر بگیرید.
آموزش طولانی مدت برای دانش آموزان خسته کننده خواهد بود و علاوه بر آسیب های جسمی، منجر به آسیب های روانی در کودکان می شود و آنها را نسبت به یادگیری بی رغبت می کند. لازم است تایم آموزش را به فواصل زمانی کوتاهی تقسیم کنید و در بین آن تایم های چند دقیقه ای را برای استراحت کودکان در نظر بگیرید.
محتوای آموزشی سرگرم کننده ارائه دهید.
سعی کنید با ترکیب صدا، تصویر و محتوای چندرسانه ای به آموزشتان تنوع بدهید. این کار برای دانش پذیران بسیار جذاب خواهد بود و انگیزه و شور اشتباق آنها را جهت شرکت در کلاس افزایش می دهد.
برای هر جلسه برنامه محتوایی مشخصی داشته باشید.
لازم است برای پیشبرد اهداف دوره و ایجاد نظم در روند تدریس یک برنامه محتوایی مشخص داشته باشید و هر جلسه طبق آن پیش بروید. غیبت دانش آموزان را پیگیری کنید. در صورت غیبت دانش اموزان علت آن را از او جویا شوید و از والدین بخواهید به کمک فایل ویدیویی جلسه مورد نظر را با دانش آموزان کار کنند.
اهمیت نظم را برای دانش آموزان توضیح دهید.
از دانش اموزان بخواهید نظم را در هر چیزی به ویژه در آموزش رعایت کنند. برنامه خواب منظمی داشته باشند، وقت خود را زمانبندی کنند و به موقع در کلاس حاضر شوند.
کلاس های خود را ضبط کنید.
این کار کمک می کند تا دانش آموزان در صورت نیاز بتوانند مجددا به فایل جلسات دسترسی داشته باشند و آموزش ها را مرور کنند. علاوه بر این در صورتی که دانش پذیری به هر دلیلی یک جلسه غیبت کرد، با در اختیار قرار دادن فایل ویدیویی کلاس، آموزش آن جلسه را از دست نخواهد داد.
مشخص نمودن اهداف آموزشی
برای آموزشی که در حال تدریس آن هستید اهدافی را در نظر بگیرید و برای رسیدن به آن اهداف تلاش کنید. علاوه بر این می توانید انتهای هر جلسه میزان نزدیک شدن به اهداف مد نظرتان را برای دانش آموزان شرح دهید.
قاطعیت داشتن
معلمان و مدرسان باید در عین خوشرو بودن با دانش اموزان با قاطعیت رفتار کنند. تکالیف را بازنگری کنند و در صورتی که دانش آموزی تکالیفش را انجام نداده از او علتش را جویا شوند. سیاست انضباطی خود را اعمال کنند و در این مورد همواره ثابت قدم باشند. در چنین صورتی دانش آموزان انتظاراتی که معلمان از آنها دارند را برآورده خواهند ساخت و رفتارهای مناسب از خود نشان خواهند داد.
وضع قوانین مشخص برای دانش پذیران
به منظور مدیریت بهتر کلاس مجازی و ایجاد نظم و هماهنگی و سازماندهی کلاس بهتر است جلسه اول آموزش مجازی قوانینی را برای دانش آموزان در نظر بگیرید و از آنها بخواهید رعایت کنند. طرح مقررات به شیوه ای مثبت و با لحنی جذاب و مهربان، سبب پذیریش دانش آموزان می شود و آنها را نسبت به شرکت فعال در کلاس پایبند نگه می دارد. توجه داشته باشید مقررات و قوانین تعیین شده نباید آنقدر زیاد باشد که محدودیت ایجاد کند. بلکه باید کاملا روشن، دقیق و قابل انعطاف باشد. به عنوان مثال به منظور افزایش تمرکز دانش آموزان روی محتوای آموزشی از آنها بخواهید در طول مدت زمان کلاس آنلاین گوشی تلفن همراه خود را خاموش نمایند.
امتحان و ارزشیابی دانش پذیران
در انتهای هر دوره آموزشی برای اینکه بتوانید میزان یادگیری دانش پذیران را ارزیابی کنید لازم است از محتوای دوره آزمون بگیرید. بنابراین باید درهمان جلسه اول دوره آموزشی شیوه امتحان، نوع امتحان، چگونگی و زمان برگزاری آن را به دانش پذیران اطلاع دهید تا آمادگی لازم را برای شرکت در آزمون داشته باشند.
به حرف دانش آموزان گوش دهید.
در کلاس مجازی دانش آموزان بیشتر از همیشه به شما و حمایتتان نیاز دارند. سعی کنید معلمی باشید که همیشه به حرف دانش آموزان خود گوش می دهد و آنان را راهنمایی و حمایت می کند.
برای اینکه کلاس مجازی نیز همانند کلاس حضوری موفق عمل کند لازم است قوانینی برای مدرسین، دانش آموزان و والدین تعیین گردد. سایت برگزاری وبینار و کلاس آنلاین رومیت در این مطلب قوانین کلاس مجازی برای معلمان را برای شما تشریح کرده است. شما به عنوان مدرس کدام یک از قوانین گفته شده را در کلاس درس مجازی رعایت می کنید. به نظر شما کدام یک از قوانین مطرح شده اهمیت بیشتری برای سازماندهی کلاس مجازی دارد؟ نظرات و دیدگاه های خود را با بلاگ رومیت در میان بگذارید.