سیر تحول یادگیری در طول سالها به شدت تغییر کرده است. در گذشته کلاسهای درس به روش سنتی بود و افراد برای آموزش سر کلاس درس حضور پیدا می کردند. اکنون در شیوه برگزاری کلاس آنلاین موفق رایانه های بزرگ در کلاس جای خود را به دانش آموزان داده اند که از این طریق آنها می توانند در منزل خود با یک رایانه پای کلاس درس بشینند و آموزش ببنیند. تحقیقات نشان داده است که یادگیری از راه دور برای دانش آموزانی که خود آن را انتخاب می کنند می تواند به همان اندازه یادگیری حضوری یا حتی بهتر باشد. اما هزاران دانشجو علی رغم اینکه خود انتخاب کرده باشند که در کلاس ها به صورت حضوری شرکت کنند به دلیل اتفاقات اخیر مجبور شدند آموزش از راه دور را بپذیرند. با توجه به اینکه برای مدتی طولانی آموزش ها از راه دور خواهد بود کارشناسان می گویند تاثیرات ذهنی، عاطفی و تحصیلی این تغییر چالش برانگیز است. در ادامه این مطلب از بلاگ رومیت تاثیرات نامطلوب آموزش مجازی بر آینده دانش آموزان را مورد بررسی قرار می دهیم.
آسیب های آموزش مجازی برای دانش آموزان
لپ تاپ، آی پد و دستگاه های تلفن همراه می توانند یک شیوه برگزاری کلاس آنلاین برای دانش اموزان باشند. با توجه به وضعیت کرونا تحصیل از خانه ایمن ترین راه برای یادگیری در حال حاضر محسوب می شود. اما این روش آموزش می تواند در آینده برای دانش آموزان مشکل ساز شود. کوید 19 بسیاری از مناطق را مجبور به برگزاری کلاس آنلاین موفق کرد. این همه گیری جهانی واقعیت جدیدی را به وجود آورده است و همه تحت تاثیر گسترش ویرانگر کرونا قرار گرفته اند. به گونه ای که تحولات عظیمی در صنعت آموزش رخ داد و نسل آینده را نیز تحت تاثیر قرار داد. حال این سوال پیش می آید که تاثیرات طولانی مدت آموزش آنلاین چیست؟
- کاهش تعاملات اجتماعی برگزاری کلاس انلاین موفق چالشی را برای خانواده هایی که دسترسی به اینترنت با پهنای باند بالا ندارند ایجاد کرده است. زندگی در یک دنیای مجازی، تعامل اجتماعی کودکان با دوستان و معلمان خود را به طور قابل توجهی کمتر می کند. آندره اسمیت، استاد دانشگاه میشیگان غربی گفت داشتن این تعامل برای رشد کودک بسیار مهم است. طبق گفته دانش آموزان فضای کلاس به آنها یاد می دهد که چگونه با هم کار کنند و مهارت های ارتباطی آنها را بهبود می بخشد و به ایجاد مهارت های اجتماعی کمک می کند.
- کاهش ارتباط عاطفی بین معلم و دانش آموز در این شیوه آموزش مجازی ارتباط عاطفی بین معلم و دانش آموز به ویژه در مقطع اول ابتدایی شکل نمی گیرد و والدین برای تفهیم این موضوع با مشکل مواجه می شوند. کودکان کلاس اول درکی از کلاس درس ندارند و ممکن است نتوانند با آموزش های آنلاین ارتباط خوبی برقرار کنند.
- کاهش انگیزه دانش آموزان طبق تحقیقات انجام شده و نظرسنجی های صورت گرفته در آموزش آنلاین میزان انگیزه دانش آموزان برای یادگیری کاهش می یابد. علت آن این است که آموزش هایی که به شیوه آنلاین انجام می شود در آن دانشجویان با انزوای اجتماعی دست و پنجه نرم می کنند.
- انزوا و گوشه گیری در برگزاری کلاس آنلاین موفق میزان ارتباطات و تعامل دانش آموز با دیگر دانش آموزان و مدرس کاهش می یابد. در نتیجه دانش آموز به جای یادگیری مهارت ارتباطات اجتماعی تبدیل به یک فرد خانه نشین شده و روابط اجتماعی او به حداقل می رسد.
- آسیب به مهره های بدن نشستن طولانی مدت پشت سیستم می تواند خطر آفرین باشد و آسیب جدی به مهره های گردن و کمر فرد وارد کند. برای به حداقل رساندن این آسیب لازم است مکان مناسبی را برای برگزاری کلاس آنلاین انتخاب کنید که در عین راحتی کمترین میزان فشار را به مهره های بدن وارد کند.
- کاهش نظارت بر یادگیری دانش آموزان در آموزش مجازی امکان نظارت و ارزیابی میزان یادگیری دانش آموزان وجود ندارد. در کلاس های حضوری مدرس به طور کامل روی یادگیری دانش آموزان نظارت داشت و اگر کودکی دچار حواس پرتی می شد یا مطلبی را درک نمی کرد به او تذکر داده و مطلب را مجدد برای او تکرار می کرد. اما در شیوه آموزش آنلاین امکان کنترل تک تک دانش آموزان وجود ندارد.
- دلسرد شدن در هنگام برگزاری کلاس آنلاین معلمان به اندازه کافی تجربه ندارند و این موضوع باعث می شود در اکثر موقعیت ها واکنش درستی نشان ندهند. در نتیجه دانش آموزان از شرکت در کلاس آنلاین دلسرد می شوند.
- رفع اشکال به حداقل می رسد اگر چه در آموزش آنلاین زمانی برای پرسش و پاسش و رفع اشکال در نظر گرفته می شود اما این روش نمی تواند جایگزین مناسبی برای رفع اشکالات به صورت حضوری باشد. در چنین حالتی دانش آموز دچار سردرگمی می شود و در نتیجه پاسخ درستی برای سوالات و مشکلات ریز و درشتی که در طی آموزش با آنها مواجه شده دریافت نخواهد کرد.
- کاهش یادگیری مهارت های اجتماعی بدیهی است که مهارت های اجتماعی زیادی در محیط مدرسه آموزش داده می شود. اما در آموزش های آنلاین دانش آموزان چنین تجربه هایی را نخواهند داشت. اما این بدین معنا نیست که این مهارت های اجتماعی را نمی توان در خانه یا هر مکانی که بیشترین وقت را در آن می گذرانند، فراگرفت.
- خستگی چشم نور آبی نمایشگر اکثر دستگاه های الکترونیکی نظیر کامپیوترها، لپ تاپ ها، گوشی موبایل، تبلت، لامپ های کم مصرف و.. می تواند الگوی خواب و چرخه شبانه روزی بدن را مختل کند و موجب انواع بیماری های جسمان و روانی شود. تحقیقات نشان داده اگر چشم مدت زمان زیادی در معرض این نور آبی قرار گیرد آسیب های جدی به آن وارد می شود. ااین آسیب ها شامل خستگی چشم، سردرد، خستگی ذهنی و فیزیکی است.
- کاهش اعتماد به نفس و استقلال درشیوه جدید برگزاری کلاس آنلاین موفق دانش آموزان فرصت امتحان کردن چیزهای جدید را از دست می دهند. این امر به آنها کمک می کند اعتماد به نفس و استقلال بیشتری پیدا کنند. قرار گرفتن کودکان در معرض تجارب جدید جایی است که والدین باید این فرصت را برای آنها فراهم کنند و به آنها کمی آزادی دهند.
- عدم دسترسی به اینترنت و پهنای باند مناسب جوامع کم درآمد و بدون دسترسی به اینترنت در این شیوه آموزش با مشکل جدی مواجه خواهند شد. طبق تحقیقات انجام شده 60 درصد خانه ها پهنای باند مناسب برای شرکت در کلاس آنلاین را ندارند و با مشکل روبرو هستند. این موضوع اکنون بر آینده دانش آموزان تاثیر منفی می گذارد.
عوامل مختلفی در تلاش است که شیوه جدید برگزاری کلاس آنلاین سیستم آموزشی را همچنان حفظ کند. فعالان دیجیتال این مشکل را که ممکن است در جامعه رخ دهد پیش بینی کردند. برخی از راه حل های این نگرانی نظارت بر یادگیری دانش آموزان است. به این مفهوم که والدین می توانند وضعیت درسی دانش آموز خود را در خانه بررسی کنند و روند پیشرفت او را مورد ارزیابی قرار دهند و به دانش آموز خود در حل مشکلات موجود کمک کنند. همچنین لازم است مدرسین آموزش های لازم را برای کار با محیط پلتفرم آموزش آنلاین دیده باشند تا در حین برگزاری کلاس آنلاین کمتر دچار سردرگمی شوند. علاوه بر این شما می توانید با انجام برخی اصول آسیب های آموزش مجازی برای دانش آموزان خود را به حداقل برسانید. برای پیشگیری از آسیب های آموزش مجازی لازم است در انتخاب پلتفرم برگزاری کلاس آنلاین دقت بیشتری داشته باشید. رومیت به دلیل داشتن رابط کاربری جذاب و کاربرپسند و قابلیت ها و ابزارهایی که در اختیار مدرسین قرار می دهد تا حد زیادی جذابیت کلاس های آنلاین موفق را افزایش داده و انگیزه لازم برای شرکت در کلاس های آنلاین را در دانش آموزان تقویت می کند. علاوه بر موارد گفته شده دلایل متعدد زیادی وجود دارد که نشان می دهد رومیت بهترین سایت برگزاری وبینار انلاین و کلاس های آنلاین محسوب می شود.
کلام آخر
به طور کلی می توان گفت آموزش آنلاین به عنوان یک تحول بزرگ در صنعت آموزش روند زندگی دانش آموزان و دانشجویان را تحت تاثیر قرار داده است. برگزاری کلاس آنلاین یک مسئله کوتاه مدت نیست و آینده نسل جدید را کاملا تحت تاثیر خود قرار می دهد. بنابراین اگر دانش آموزان نتوانند با این شیوه آموزش خود را تطبیق دهند با ادامه رشد و توسعه جامعه، این رویداد می تواند در دراز مدت به تمام بشریت آسیب جدی برساند. در این مطلب از بلاگ رومیت تاثیرات نامطلوب آموزش مجازی بر آینده دانش آموزان و آسیب های آموزش مجازی به صراحت بیان شده است.